Powerbanks med tryck
Powerbanks eller så kallade extrabatterier är bra att ha till hands när tillgången till eluttag är begränsad, eller när man är på språng och samtidigt behöver ladda batteriet i telefonen, datorn eller surfplattan.
Powerbanks har ofta stora tryckytor som gör dem till perfekta reklambärare, och de är ofta i prisklasser som lämpar sig för gåvor och julklappar.
Powerbanks med hög kapacitet kan ladda en modern smartphone flertalet gånger, och är utmärkta för längre resor, för telefoner med stora batterier, eller för t.ex. datorer. Powerbanks med mindre kapacitet räcker dock oftast för att ladda en smartphone fullt åtminstone en gång, eller fungerar som en utökning till det befintliga batteriet.
- Bra vid resor
- Längre pokémonjakter?
- Kan vara en livräddare
Powerbanks
Kapacitet
-
-
-
-
Egenskaper
-
-
-
-
Förpackning
-
-
Information om Powerbanks
Powerbanks med tryck är den mest efterfrågade produktgruppen inom teknikprylar. Powerbanks eller extrabatterier som man också kallar dem är alltid bra att ha nära till hands, och kan vara en undsättning när telefonens, datorns eller plattans batterier sinar, och ingen annan laddningsmöjlighet finns i närheten. Laddningskapaciteten i en powerbank kan vara allt från en mindre laddning av t.ex. en iphone, upp till ett stort antal laddningar. Flera modeller har också mer än en utgång, och kan ladda flera enheter samtidigt. Powerbanks med tryck är mycket populära som giveaways, företagsgåvor och julklappar.
Powerbanks med tryck
På powerbanks finns möjligheten till flera olika typer av märkningar. Mest vanligt är att man trycker i en till fyra färger, men det finns också modeller som kan digitaltryckas. Det innebär att de inte har en begränsning i antalet färger, utan t.o.m. kan trycka foton. Då vissa modeller har en utsida i metall så kan dessa även lasergraveras, vilket ger en stilren, elegant och extra hållfast märkning.
Vilken powerbank ska jag välja?
Powerbanks med tryck finns i många olika modeller med olika för- och nackdelar. Därför är det bra att fundera över vad du tror att mottagaren kommer ha störst nytta av. Vissa värdesätter riktigt hög kapacitet med möjlighet att ladda telefonen flera gånger eller kanske till och med surfplattan eller laptopen. Dessa powerbanks med tryck blir ofta, men inte alltid, större i storlek och därmed lite otympligare. För andra är det viktigare att powerbanken är nätt och smidig så att den lätt kan få plats i byx- eller jackfickan, och det räcker att den ladda telefonen en gång per laddning.
Laddningskapacitet
Laddningskapaciteten för powerbanks anges i mAh (milliamperetimmar). Generellt har smartphones en batterikapacitet på runt 2800-4500 mAh, men fler och fler kommer ut med batterier på över 5000 mAh. Vi försöker oftast ge en indikation på hur många smartphone-fulladdningar våra powerbanks kan ge per laddcykel, men eftersom batterikapacitet kan varierar en hel del mellan olika smartphone-modeller så rekommenderar vi att du är lite uppdaterad på exempelvis vilka smartphones dina medarbetare har. En powerbank med tryck måste dock såklart inte ladda hela telefonen, utan kan fungera som en bra backup som laddar batteriet delvis så att t.ex. samtal kan göras.
Här kommer några exempel på vilken batterikapacitet några vanliga mobiltelefoner har:
iPhone 7: 1960 mAh
iPhone 8: 1821 mAh
iPhone 9: 2050 mAh
iPhone 10: 2716 mAh
iPhone 11/Pro: 3110/3046 mAh
iPhone 12/Pro: 2815/3678 mAh
Samsung Galaxy S7: 3000 mAh
Samsung Galaxy S8/S8+: 3000/3500 mAh
Samsung Galaxy S9/S9+: 3000/3500 mAh
Samsung Galaxy S10/S10+: 4000 mAh
Samsung Galaxy S11: 4500 mAh
Samsung Galaxy S20: 4000 mAh
Samsung Galaxy S20 Plus: 4500 mAh
Samsung Galaxy Z Fold2: 4500 mAh
Samsung Galaxy Note 20 Ultra: 4500 mAh
Huawei P20 Pro: 4000 mAh
Huawei P30 Pro: 4200 mAh
Huawei P40 Pro: 4200 mAh
Google Pixel 4: 2800 mAh
Google Pixel 5: 4080 mAh
OnePlus 8T: 4500 mAh
Trådlös laddning
Fler och fler powerbanks med tryck kommer idag med stöd för trådlös laddning. Värt att notera är att detta endast fungerar om själva telefonen stöder trådlös laddning, som exempelvis iPhone 8 och nyare, Google Pixel 3 och nyare samt Samsung Galaxy S5 och nyare med flera. Trådlös laddning har både fördelar och nackdelar. Det är bekvämt, du slipper fula sladdar och sen är det ju också lite häftigt att kunna ladda telefonen trådlöst. Nackdelen är att trådlös laddning inte går lika snabbt som vanlig laddning via sladd. Att ladda med sladd är alltså fortfarande bäst när du har ont om tid och snabbt behöver fylla på med kräm. I samband med trådlös laddning kan man se benämningar som "5W" och "10W", vilket avser wattantalet. Wattantalet är en indikation på hur snabbt den trådlösa energiöverföringen sker. Fortfarande gäller dock att trådlös laddning är långsammare än laddning med sladd. Exempelvis kan 5W trådlös laddning ta nästan dubbelt så lång tid som 5W laddning med sladd.
Snabbladdning
Vissa powerbanks med tryck har möjlighet att snabbladda din enhet, via exempelvis Power Delivery-standarden. För att snabbladdningen ska fungera krävs det att enheten som ska laddas stöder snabbladdningsstandarden som används i powerbanken.
USB-PD (Power Delivery) stöds av bland annat:
iPhone 8 och nyare
Google Pixel och nyare
Samsung Galaxy S10 och nyare